Home Ibiza interessante plaatsen Formentera

Formentera

Formentera, een kleiner eiland dan Ibiza en een stuk minder bekend. Desalniettemin is het zeker niet een minder mooi eiland in vergelijking tot Ibiza. Formentera is een van de eilanden die toebehoort aan Balearen.  Dit kleine pareltje zal je verstelt laten staan door de prachtige natuur en stranden, kleine huisjes en kleinschaligheid.

Geschiedenis Formentera

Het eiland Formentera heeft zijn naam te danken aan de Romeinen. Dit komt doordat er veel zoet water werd gevonden en de grond enorm vruchtbaar was. Hierdoor is het eiland Fruimentera genoemd. Dit eiland is niet altijd bewoond geweest. Net zoals veel andere kustplekken en eilanden is ook dit eiland bedreigd door piraterij. Later was dit in combinatie met de uitgeputte landbouwgrond geen mogelijkheid meer om te wonen op dit eiland. Weer een periode verder, rond de 18e eeuw, zijn er langzaam aan inwoners vanuit Ibiza vertrokken naar dit kleine en rustige eilandje Formentera.

Kleinschalig eiland

Formentera ligt ongeveer 7 kilometer verwijderd van Ibiza. Dit eiland is ca. 19 kilometer lang en heeft nog geen 11.000 inwoners. Je zou dus, als je sportief bent en van wandelen houdt, het eiland in één dag helemaal rond kunnen wandelen. Ook is dit eiland mooi te verkennen met de fiets. De grootste plaats die Formentera kent is San Francisco de Formentera. De gelijkwaardige naam Formentera is de gemeente, waarvan dit het grootste en ook enige bewoonde eiland is. Daarnaast zijn er nog twee onbewoonde eilandjes. Deze zijn ook alleen per boot bereikbaar. Hier zul je weinig touristen tegenkomen. Hierdoor is het eiland door zijn eenvoud en rust, puur natuur te noemen.

Aangename vakantie

Dit eiland is ideaal voor gezinnen, overwinteraars maar vooral ook dagjes mensen! Er gaat namelijk een veerboot vanaf Ibiza waarbij je binnen een ruim halfuur in Formentera aankomt. Mensen die langer blijven kunnen overnachten in een prachtige villa, kleinschalige appartementen of een mooi hotel.
Formentera moet je niet bezoeken voor de feesten, want die zijn hier nauwelijks. Het eiland staat bekend om de prachtige natuur. De flora en fauna zijn het gehele jaar door ontzettend gaaf om mee te maken.

Winkelen op Formentera

Als je leuke souveniers wilt kopen, moet je zeker een bezoekje nemen op Formentera. Je vindt op dit eiland niet alleen grote winkels, maar ook kleine boetiekjes met unieke artikelen! Dit kan van oude hippiemarkten tot een winkel waar alles is gemaakt van leer. Voor iedereen is er een winkel op dit eilandje. De populaire hippie markt ligt in het dorp Pilar de la Mola. In het meest zuidelijke puntje van Formentera vindt je vooral verkopers uit de jaren ’60. De hippies waren toen op zoek naar vrijheid en vrede op het eiland. Als het weer zomer wordt verzamelen hippies zich hier om een vaste plek in de markt in handen te krijgen. Op deze markt vindt je goederen zoals tassen, schoenen en sieraden. Je kunt hier zelfs workshops volgen! De verschillende artiesten werken elk met verschillende materialen. In het hoogseizoen kun je hier ook toneel en muzikale optredens bekijken. Let er dan wel op dat deze markt van juni tot oktober geopend is. Op woensdagen en zondagen tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Het kan voorkomen dat deze kraampjes pas om 17.00 uur bemand zijn, ook al gaan ze officieel pas om 16.00 uur open.

Kindvriendelijk eiland

De 69 km lange kustlijn en het heldere water is een speel- en zwemparadijs voor de kleintjes. Het eiland biedt talrijke andere activiteiten die speciaal op kinderen en jongeren zijn afgestemd. Denk hierbij aan paardrijden, kanoën, zeilen, snorkelen, fietsen en wandelen. Formentera is dus een prachtig eiland voor de kust van Spanje. Voor de volwassenen is Formentera een populaire windsurf-, zeil- en duikbestemming. Je kunt jezelf prima vestigen over vakantiewoningen die verspreid zijn over het hele eiland.

De kinderen kunnen altijd spelen in de zee. Deze is namelijk zeer rustig en dus ideaal voor kinderen. Dit komt door posidonia oceanica. Dit is een verschijnsel met een haag vna lange zeegrasplanten die ook het water filteren en de zee een mooie turquoisse kleur geeft. Deze mooie stranden zijn onder meer te vinden bij Playa de Sese en Cala Saona.

De gemiddelde temperatuur varieert van 22 tot 28 graden tussen mei en oktober. De wintermaanden zijn zeker ook aangenaam met ongeveer 5 uur zon per dag. Je kunt hier komen door een bootverbinding die ongeveer 20x per dag gaat.

Actief toerisme

Dit eiland heeft veel verschillende organisaties die activiteiten aanbieden. Zo kun je de zo juist genoemde activiteiten met alle plezier meemaken! In de haven van La Savina vind je een zeilschool waar je kunt leren windsurfen, kajakken en nog vele andere watersporten.

ocean
formentera