Home Weer Ibiza Klimaat in Ibiza

Klimaat in Ibiza

by

Mediterraan klimaat Ibiza:

Ibiza kent een Mediterraan Klimaat, dit houdt in dat de zomers erg warm zijn en heel droog en de winters, waarin de meeste regenval plaatsvindt, milder en natter zijn. Dit wordt ook wel subtropisch genoemd. Landen die rond de Middellandse Zee liggen kennen meestal een Mediterraan (subtropisch) klimaat. Dit klimaat vindt niet alleen plaats bij landen rond de Middellandse Zee maar óók in het zuidelijke deel van Californië en in Chili.

Plantengroei Ibiza

Het Mediterraanse klimaat kent een speciaal aangepaste plantengroei. Dit komt door de grote variatie in regenval. De planten kennen vooral taaie bladeren die niet veel water afgeven. Verder zijn deze dan ook voorzien van een extra waslaag. De Palmboom, olijfboom en de kurkeik zijn hier goede voorbeelden van. Echter is in de zomer het gevaar voor bosbranden groter door de langdurige droogte en de hitte in Ibiza. Ibiza kent diverse planten- en bloemsoorten. Een groot deel van het eiland is beschermd gebied, dit is ongeveer 40%.
Wat Ibiza schitterend maakt is dat er veel verschillende landschappen in voorkomen met een eigen bijzondere vegetatie.De meeste planten zijn vrij klein met kleine en meestal vlezige blaadjes.
Op de rotsen groeien vaker planten die tegen zeezout en wind kunnen. Voorbeelden van dit soort planten zijn: Dwergheester, zeekraal, bergkamille en klaprozen.
Op de bergen groeien planten die tegen de wind kunnen, hierbij moet je denken aan planten als: Wilde krokus, johannesbloem en wilde viool.
In de wintermaanden bloeien heidesoorten en helderwitte bloemen van onder andere de citrusbomen.

Bijzonder aan Ibiza en Formentera is dat deze plaatsen als enige in Europa een plek hebben waar de scillia numidica voorkomt. Verder zijn ze de enige ter wereld waar de Silene cambessedesii voorkomt. De Scillia numidica is een bijzondere hyacint en de Silene cambessedesii is een soort koekoeksbloem. Verder zijn er nog meer endemische planten op Ibiza. Hierbij moet je denken aan de witte distel, het zonneroosje en Baleaars sintjanskruid.

zee
beach

Dieren in Ibiza

In Ibiza zijn er uiteraard ook dieren. Deze zijn niet zó divers als de planten in Ibiza. Toch heeft Ibiza een aantal bijzondere soorten. Een aantal van deze bijzondere soorten zijn: Eleonore-valk, de gestreepte hop of ‘popoer’ en de Sardijnse woudzanger. Verder heb je nog meer diersoorten zoals de gekuifde aalscholvers, zanglijsters, meerkoeten en  nachtegalen. Door het ontbreken van een eb en vloed tijd op Ibiza ontbreken vrijwel alle Waadvogels. Wanneer het in Nederland en de andere noordelijke landen wintertijd wordt, komen er bij Ibiza diersoorten zoals de flamingo’s en zon 200 andere vogelsoorten. Deze zijn dan vooral vindbaar in het zuiden van Ibiza.

In Ibiza zijn verder nog 30 hagedissensoorten te vinden. Dit zijn verwanten van de Ibizaanse muurhagedis. In de zee zijn ongeveer 200 vissoorten, 100 ponsdieren en ongeveer 70 schelp-en waterdieren. Dolfijnen zijn ook vindbaar in Ibiza aan de kust samen met de gestreepte dolfijn. In Ibiza heb je een bijzonder hondenras. Dit is de Podenco Ibicienco. Deze Ibizensische hazewindhond heeft een spitse, slanke leest, hoogopstaande oren.

Regenval Ibiza

De zomers in Ibiza zijn erg warm en droog, in de winter is het natter en kouder. Het is dus handig om te weten wat de temperaturen zijn, de minimumtemperatuur en de gemiddelde uren zon. Verder ook niet onbelangrijk zijn de dagen neerslag per maand en het gemiddelde aantal mm neerslag per maand en de zee temperatuur. De klimaatcijfers zullen in het onderstaande schema komen. Erg handig.

Natuurgebieden Ibiza

In Ibiza zijn ook een aantal natuurgebieden. Maar liefst 40% (!) van Ibiza is beschermd natuurgebied. Er zijn een aantal bekende, maar ook een aantal minder bekende natuurgebieden waarbij een bezoek nemen het zeker waard zal zijn. Je kunt deze natuurgebieden bewonderen door naar een speciaal natuurgebied te gaan en te genieten van de natuur.

 

Aquarium Cap Blanc:

Wanneer je je nog niet hebt georiënteerd op het Aquarium Cap Blanc zul je dit in eerste instantie vergelijken met Sealife. Toch is er een heel verschil. Bij Cap Blanc sta je namelijk in de grotten en zie je de visjes om je heen zwemmen. Je vindt hier dus veel soorten vissen die voorkomen in Ibiza. Verder wordt Cap Blanc gebruikt om met name zeeschildpadden te herstellen voordat ze terug in de zee gaan.

Openingstijden:
1 mei – 31 oktober van 10:00 – 22:00
1 november – 30 april 10:00 –  14:00

Locatie:
Carretera Cala Grassio
07820 Sant Antoni de Portmany

 

Natuurreservaat Es Vedra en Es Vedranel:

De perfecte plaatjes van de natuur in Ibiza komen met name uit deze natuurreservaten. Je mag eigenlijk niet op de eilanden komen maar Allene met je bootje aanmeren bij de steigers. Je kunt vanaf Ibiza mee om excursies te bekijken voor deze eilandjes. Hier leven allerlei zeldzame diersoorten.

Gerelateerde artikelen: